tiistai 9. heinäkuuta 2013

Tule. Syty. Roihua!

SYTY-festarijuttu tulee aikamoisella viiveellä, mutta haluan säilöä tämänkin muiston virtuaalipäiväkirjaani. Hiiteen deadlinet vapaa-aikana!


Kävin huhtikuussa ensimmäisen kerran Lapissa, Rovaniemellä. (Ja näin myös ihka oikeita poroja, jee!) Siellä järjestettiin SYTY eli Ylioppilasteatterifestivaalit, ensi vuonna ko. karkelot ovat Jyväskylässä. Matkalla naureskelin itselleni, sillä minusta kaikki näytti siellä jotenkin eksoottiselta, ihan tavan K-kauppakin näytti kansallisromanttisemmalta kuin kotona.

Tämä ei aivan vastannut sitä kliseistä mielikuvaa, joka minulla oli Lapista. Mutta mikäpä paikkakunta näyttäisi hyvältä  tuohon vuodenaikaan...

Itse Rovaniemi oli minulle pienoinen pettymys, sillä keskusta näytti siltä, kuin se olisi rakennettu vain turisteja varten. Rekiajelua, revontulibongausta, matkamuistomyymälää ja kelkkasafareita löytyi joka nurkan takaa. Illalla pyörähdimme muutamassa syrjäisemmässä kuppilassa ja siellä näin aitoja lappilaisia, kevätauringossa ahavoituneita miehiä ja elämän kolhimia naisia.


Lapin Ylioppilasteatteri Peltirumpu
Ensimmäisenä päivänä kävin javisst katsomassa Kuopion YT:n Quguu jst?-esityksen uusimman version sekä isäntäkaupunki LYTin, sanoisinko päräyttävän, näytelmän Peltirumpu. (En ole ehkä vieläkään täysin toipunut! :D) Vuorokauden valvottuani pääsimme vihdoin lähtemään majoituskoululle, jossa nukahdin suhteellisen nopeasti Keskustanuorten jakamat propagandasipsit mahassani. Aamusuihkun jälkeen olo oli jälleen inhimillisempi ja mieli virkeä vastaanottamaan uuden päivän kulttuuriannosta.

Sitä se kulttuuri teettää! :)

Lauantaina katsastin Jyväskylän YT:n Paljaat, Rampin Luokan ja Tampereen YT:n hulvattoman näytelmän Tyhmät ihmiset hallitsevat maailmaa, sekä kävin Tivolin iltajuhlissa tsekkaamassa teattereiden välisen improskaban ja J!Kumpulaisen keikan.

Spontaani rinkelitanssi Crystal Castlesin tahtiin.
J!Kumpulainen ja Veijarit Tivolissa
Laser catit Kauppayhtiöllä


Ps. Mannerheim!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! voi vain ihailla kevään aikataulutusta, melkein voisi luulla että elo meni 24/7 periaatteella. Varmaan on ollut täräyttävä kokemus se lappilaisten Peltirumpu aiheen puolesta (oletan luetun perusteella).Historiasta kannattaa muistaa sota-aikaa ja Rovaniemen polttamista. Lähisuvussahan on vielä Ruotsiin evakkoon viedyn perheen jäsen.
-Onhan tuossa ollut myös mukavaa "palauttavaa asiaa"; rinkelitanssi jne :)L

S kirjoitti...

Kyllähän sitä ehtii, jos ei nuku laisinkaan ;) Ei vaines, koisiminen on tärkeää. Koko festarien annin perusteella voisin sanoa, että kuopiolaisten esitys oli suorastaan kiltti muiden kaupunkien juttuihin verrattuna. Mutta juutalaisvainoista ja natseista kertovasta näytelmästä ei saisi (eikä saisikaan tehdä) kevyttä.

Onneksi joukkoon tosiaan mahtui myös huumoria ja kevennyksiä. :)